Smörgåstårtor - Massor med underbara smörgåstårtor

Gunnar Sjödahl

Gunnar Sjödahl anses vara den person som gjort mest för smörgåstårtans utveckling i Sverige och världen. Gunnar Sjödahl föddes den 13:e november 1939 och det är anledningen till att Smörgåstårtans Dag firas just den 13/11 varje år.

Gunnars tidiga år

Gunnar var intresserad av att baka och laga mat redan innan tonåren. Sitt första jobb fick Gunnar som lärlig på inom Kindbergs konditori i Ramsele bara några 100 meter från sitt föräldrahem.

Familjen flyttade år 1966 de 15 milen till Härnösand där Gunnar fortsatte som lärling på Hallmans konditori. Det var också här på Hallmans konditori som Gunnar började experimentera med att baka något som liknar dagens smörgåstårtor.

Gunnars smörgåstårta tog fart

Gunnars klassiska smörgåstårta

Under tiden som lärling fick Gunnar idé år 1965 om att göra en tårta som liknade en stor och tjock smörgås. När han flyttade till Östersund år 1966 och tog anställning på Wedemarks konditori som började han utveckla idén med smörgåstårta ytterligare.

I början var det ingen som ville köpa Gunnars smörgåstårta men när de sålde den i mindre bitar ökade försäljningen. När kunderna väl fått upp ögonen och vågade testa smörgåstårtorna ökade försäljningen snabbt. Det var dock

Gunnars familj

Gunnar gifte sig med Lilian som också var anledningen till att han flyttade till Östersund. Tillsammans fick paret Gunnar och Lilian de två pojkarna Peter och Tommy. Gunnar Sjödahl var också pingströrelsen trogen ända sedan 25-årsåldern.

Gunnar - Kungen av smörgåstårta

Det originalrecept på smörgåstårta som Gunnar skapade i början av sin karriär används fortfarande på Wedemarks konditori eftersom det är deras storsäljare.

Det uppskattas att Gunnar under sin karriär bakade 400 000 smörgåstårtor vilket gör att han bakade omkring 10 000 smörgåstårtor om året eller kring 40 stycken varje arbetsdag. Det kan man kalla många tårtor.


Böcker med recept på smörgåstårtor finns hos

Allt om goda smörgåstårtor

Här kan du hitta massor med smaskig fakta och läckra tips på om smaskiga smörgåstårtor men även en hel del kul fakta om smörgåstårtorna.

Meny - Smörgåstårtor
Till förstasidan på www.smorgastartor.seHögst upp på sidan om smörgåstårtaLängst ned på sidan om smörgåstårtor
ReceptDagenGodasteNyheter