Smörgåstårtor - Massor med underbara smörgåstårtor

Smörgåstårtans Historia

Smörgåstårtans Historia

Om vem som egentligen var först med smörgåstårta tvista de lärde. Smörgåstårtor fanns inte i Sverige innan andra världskriget även om alla ingredigenser fanns tillgängliga. Det är egentligen ingen person som ensam hittade på smörgåstårtan utan den har utvecklats stegvis.

Den gängse uppfattningen är att Gunnars Sjödahl utvecklade den icke färdigutvecklade smörgåstårtan men om man tittar i äldre kokböcker så finns det ett flertal liknande tårtor tillverkade av bröd och pålägg som påminner om smörgåstårtor. Här kommer det i kronologisk ordning listas de olika recpet eller bilder som påminner om dagerns smörgåstårta.

Eva Hellman - 1903

Redan år 1903 kom Eva Hellman ut med sin kokbok Illustrerad kokbok för enkla hushåll och finare kök i vilken det finns en smörgåstårteliknande anrättning. Denna randiga sandwich liknade mycket en smörgåstårta med flera lager även om inte begreppet smörgåstårta användes.

Stora kokboken - 1940

År 1940 gav Edith Jonsson och Britta Hallman-Haggren ut den Stora Kokboken ut och hade ett recept på en sandwichtårta som bestod av två lager bröd med fyllning mellan lagren. Den kunde ätas som förrättsmörgås eller som supésmörgås.

Vardags-helgdags-kalasmat - 1940

Vardags-helgdags-kalasmat - 1940

Maj Thermænius-Göransson ger under 1940 ut boken Vardags-helgdags-kalasmat : Receptsamling och praktisk handbok i matlagning för skolor och hem som beskriver en portionssmörgås med tre lager bröd. Varje ovanpåliggande brödskiva ska vara lite mindre än den undre så att anrättningen bildar en pyramid och därav namnet pyramidsmörgås.

Mellan varje lager brer man på smör, senap, böcklingpastej eller tomatpuré. Toppen garneras med ägg, gurka, tomat och anjovisfiléer.

Alla tiders smörgåsar - 1947

Alla tiders smörgåsar - 1947

I boken Alla tiders smörgåsar från 1947 av Jochum eller John Sjöstrand som författaren egentligen hette fanns det en anrättning som ser ut som dagens smörgåstårtor. Den var både rund och hade garnerad topp och kanter. Denna smörgåstårta hade även tre lager och benämndes Jönköpingstårta.

Jönköpingstårtan fylldes med en leverpastejfyllning och en fyllning med rå köttfärs. På toppen lade man bland annat rökt lax, äggskivor och gurka.

Vår kokbok - 1951

Vår kokbok - 1951

I den klassiska kokboken Vår Kokbok från 1951 gav ut av KF Provkök under Anna-Britt Agnsäter ledning så finns både begreppet smörgåstårta men även att dessa ska skäras till vid bordet till trekantiga smörgåsar. På dessa smörgåstårtor hade man rikligt med garnering såsom majonnäs, rökt lax och äggklyftor. Denna smörgåstårta var dock endast i ett lager och kan liknas vid dagens landgång.

Denna smörgåstårta blir mycket populär, inte minst eftersom det varit ransonering på många matvaror under 1940-talet.

Svenska Akademiens Ordbok - 1958

Svenska Akademiens Ordbok menar att den första gången ordet smörgåstårta användes var 1958 vilket många anser vara felaktigt.

Svensk konditori & konfektyrtidning - 1965

I juninumret av Svensk konditori & konfektyrtidning finns en artikeln som inspirerar många konditorer. Denna artikel menar att smörgåsar och smörgåstårtor kommer bli en allt större del av konditorns arbete eftersom dessa gjordes i hemmen.


Böcker med recept på smörgåstårtor finns hos

Allt om goda smörgåstårtor

Här kan du hitta massor med smaskig fakta och läckra tips på om smaskiga smörgåstårtor men även en hel del kul fakta om smörgåstårtorna.

Meny - Smörgåstårtor
Till förstasidan på www.smorgastartor.seHögst upp på sidan om smörgåstårtaLängst ned på sidan om smörgåstårtor
ReceptDagenGodasteNyheter