Smörgåstårtor - Massor med underbara smörgåstårtor

Bröd till smörgåstårta

Bröd till smörgåstårta

En smörgåstårta byggs upp av tre till fyra lager bröd. Mellan brödlagren läggs det fyllning och slutligen garneras smörgåstårtorna på toppen och på smörgåstårtans sidor.

Det går att använda många olika sorters bröd när man gör smörgåstårtor. Det är vanligt är att välja en ljusare typ bröd som går att rosta och är kvadratiskt. Det är dock inte fel att testa ett lite grövre mörkare bröd.

Du kan använda det brödet som du själv tycker är smaskigt om gott. Tänk på att undvika använda ett riktigt kompakt bröd eftersom det är lätt att en smörgåstårta kan bli lite mastig om både fyllning och brödet är täta och tunga.

Typer av bröd

De typer av bröd som man kan använda som man köper i en affär när man ska göra en smörgåstårta är t.ex..

Typer av bröd
 • Hönekaka
 • Surdegsbröd
 • Formfranska
 • Landgångsbröd
 • Polarbröds polarkaka
 • Skogaholms orginalrost
 • Pågens Jätterasker
 • Frasiga smörgåstårtsbottnar

Tips för att få brödet perfekt

Detta ska du tänka på för att brödet ska bli perfekt i din smörgåstårta.

Tips för att få brödet perfekt
 • Salta inte fyllningarna eller toppingen eftersom detta gör att vatten kan släppas ut och brödet blir svampigt eller kladdigt.
 • Ta alltid bort fruktföttet på grönsakerna som t.ex. gurka och tomat eftersom där finns det massor med vatten som gör brödet mindre gott.
 • Skär alltid bort kanten på brödet för att dels få helt raka linjer men även att det är lättare att skära och godare att äta smörgåstårtor utan kanter.
 • Använd några dagar gammalt bröd och om det är färskt bröd ska ni lägga det i frysen några timmar.

Eget bröd till smörgåstårtan

Eget bröd till smörgåstårtan

Roligast är om man gör sitt eget bröd till smörgåstårtan. Detta tar dock lite tid men det blir en helt annan känsla om du gjort smörgåstårtan helt själv men eget hembakat bröd.

Om du vill göra en rund smörgåstårta kan det vara bra att använda en rund form på degen när du sätter in den i ugnen. Vill du ha en fyrkantig smörgåstårta ska du naturligvis göra längre och rektangulära bröd.

Använd alltid en tårtbottenskärare när du ska skära ditt hembakta men även det köpta brödet om det inte är färdigskivat från början.

Köpa bröd till smörgåstårtan

Köpa bröd till smörgåstårtan

Du kan naturligtvis köpa bröd på bageriet men då gäller det att tänka till vilket bröd som du tror smakar och passar bäst till smörgåstårta. Bra är alltid att använda lättare och luftiga bröd.

Det kan vara bra att be konditoriet eller bageriet skära upp brödet till dig så det blir perfekta och jämna i tjockleken


Böcker med recept på smörgåstårtor finns hos

Allt om goda smörgåstårtor

Här kan du hitta massor med smaskig fakta och läckra tips på om smaskiga smörgåstårtor men även en hel del kul fakta om smörgåstårtorna.

Meny - Smörgåstårtor
Till förstasidan på www.smorgastartor.seHögst upp på sidan om smörgåstårtaLängst ned på sidan om smörgåstårtor
ReceptDagenGodasteNyheter